Kırk çıkarma banyosu nasıl yapılır?

40-cikarma-banyosu-nasil-yapilir
Bebeklere kırklanmak,kırkını çıkarma,kırk uçurmak ya da kırkı çıkartmak olarak yapılan şey eski bir adet ve gelenektir.Uygulamalar yöreden yöreye değişiklikler gösterse de kısacası 40 günlük olan bebek ve annenin yıkanarak,birlikte aile büyüklerine yapacakları ziyaret olarak özetlenebilir.

Neden 40 gün?
40 günün bebekler ve lohusa (loğsa) kadınlar için önemli olduğuna inanılır.Çünkü hem bebek hem de anne bu kırk günde hastalıklara karşı yeterli dirence sahip değildir ve korunmaları gerekir.Gerçekten de bu 40 gün içinde bebeklerin ve ilk günlerde annelerin temiz ve sağlıklı ortamlarda bulunmaya gayret etmesi ve hijyenik olmayan ortamlardan uzak tutulması doktorlar tarafından da tavsiye edilir.

Kimilerine göre batıl ve saçma gibi görünse de gelenek ve göreneklerimizi yerine getirmek adına bebeklere ve annelere yapılması gereken bir uygulamadır.

Bebek 40 Banyosu Nasıl Yapılır?
Kırk uçurmasından önce banyo merasimi yapılır.Banyo için daha önce tek tek okunan 40 buğday tanesi veya 40 pirinç tanesi,40 adet süpürge sapı yada çırpı,dualar okunarak bir kova suya atılır,bebek bu suyla yıkanır,son olarak yine bu sudan bebeğin başından aşağı 40 kaşık su dökülür.

Dualarla "su aşağı,(bebeğin adı söylenir) yukarı" örneğin ''su aşağı,Mehmet yukarı'' denir.
Kırklanırken yani kırk çıkarırken okunacak dualara şuradan ulaşabilirsiniz
En son kovanın dibinde kalan suyu da banyo yaptıktan sonra Anne kendi üstüne dökerek kırk banyosu bitirilir.

Bu banyo merasiminde de uygulanan çok farklı usuller vardır.Bebeği kırklamak için yıkama suyuna 40 adet fasulye ya da küçük taş atılıp,her fasulye veya taş için ihlas suresi okunur,üflenir,suyun içine atılan kırk adet taş(tabi ki temiz,mümkünse kaynatılıp steril edilmiş),nazar boncuğu ve altın ile önce bebek,sonra anne banyo yaptırılarak kırk çıkarma işlemi yapılır.

Kırk Uçurma Sepeti - Kırk Çıkarma Hediyesi
Banyodan sonra bebek güzelce giydirilir ve ananeye yada babaanneye ziyarete gidilir böylece kırk uçurmaya gitmiş olunur.(Anneanne veya babaanne yanınızdaysa yada onlara gitme imkanınız yoksa herhangi bir akrabanıza yada arkadaşınıza da gidebilirsiniz!..)
Anneanne usulden hediye olarak içinde şeker,tuz,pirinç,haşlanmış yumurta olan bir sepet veya torba hazırlar ve bebeğe verir.
Babaanne de hediye olarak içinde tuz,yumurta,şeker,ekmek,soğan olan bir sepet veya torba verir.Kimi yerlerde de bunlara ek olarak un,pamuk,bozuk para da verildiği olur.

UN (Ömrü uzun olsun) 

ŞEKER (Ağzı tatlı olsun) 
TUZ (Evin tadı tuzu gibi ömrü iyi olsun) 
PİRİNÇ (Bereket getirsin, ziyaret evinin bereketi geçsin) 
YUMURTA (Sağlıklı olsun) 
PAMUK (Ak saçı,sakalı uzasın)
METAL BOZUK PARA (Bol kazançlı olsun)
SÜPÜRGE SAPI (Hastalıklar ve musibetler çıkıp gitsin diye) anlamlarına gelirler.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.