Ne Zaman Sahura Kalkacağız 2017

Sahura Ne Zaman Kalkacagiz 2017
Sahura Ne Zaman Kalkacagiz 2017
Diyanet işleri tarafından hazırlanan dini günler takvimine göre Ramazan ayı bu sene 27 Mayıs Cumartesi günü başlayacak. Ramazan ayının ilk orucu için müslümanlar 26 Mayıs Cuma akşamını 27 Mayıs Cumartesiye bağlayan gece ilk sahurunu yapacak,yani Cumartesi günü oruçlu olacağız ve Cumartesi gününün akşamı ilk iftarımızı yapacağız!..

İlk iftar ise 27 Mayıs akşam ezanının okunmasıyla olacaktır. 24 Haziran Cumartesi günü akşamı ise Ramazan ayı bitiyor.

İftar ve Sahur Saat Kaçta Yapılacak?

İlk iftar İstanbul’da 20:33’te yapılacak, sahur ise 3:36’da yapılacak. Ankara’da ise ilk iftar 20:15’te yapıluırken sahur 3:27’de yapılacak. İzmir’de ilk iftar 20:33’te yapılırken ilk sahur 3:59’da yapılacak. İftar her gün ileri doğru gidecek, en kısa oruç Ramazan’ın ilk günü tutulacak.

Üç gün sürecek Ramazan Bayramı'nın ilk günü 25 Haziran Pazar gününe denk gelecek. Bu şekilde vatandaşlar, Cuma akşamı mesai bitimiyle birlikte çıkacakları tatillerini, 4 gün olarak gerçekleştirebilecek.

Dinimizin ve Doktorların Önerilerine Göre Kimler Oruç Tutmalı Kimler Tutmamalı?
  • Oruç tutacak güce erişmemiş çocuklar: Ergenlik yaşına ulaşmadıkça oruç tutmakla yükümlü olmazlar. Tutarlarsa sevabı, onları alıştıranlara da şamil olur. Ergenlik yaşının son sınırı on beş yaş denmişse de, esas yükümlülük, kızlarda özel hal, erkek çocuklarda da ihtilam olma halinin başlamasıyla kesinleşir.
  • Yaşlanmış, kötürüm halindeki ihtiyarlar: Oruç tutacak kuvvete sahip olmayan bu yaşlıların halsizlikleri oruç tutmaları halinde daha da artacak, zor durumda kalacaklarsa tutmazlar. Bunların maddi imkanı müsait olanları, tutamadıkları her oruç başına yoksula birer (fitre miktarı) fidye verirler. Oruçlarını böyle tutmuş sayılırlar. Bunu veremeyecek durumda olanlardan ise Rabb'imiz onu da istemez, bağışlar, borçlu da kalmazlar..
  • Yaşlı değil, fakat hasta olanlar: Oruç tutacak olurlarsa hastalıkları fazlalaşacak, sıhhatleri daha da bozulacak.. Bunlar da sıhhatine kavuşunca tutmaya niyet ederek beklerler..
  • Hamile hanımlar: Taşıdıkları bebeklerine bir zarar geleceğini düşünüyorlarsa doğumdan sonraki müsait devrede tutmayı niyet ederek oruçlarını tehir ederler.
  • Doğum yapmış, çocuk emziren anneler: Oruçlu iken sütün azalacağını, emen çocuğun, ya da annenin zarar göreceğini düşünüyorlarsa oruçlarını tehir eder, sonra tutarlar.
  • Adet olan kadınlar: Bunlar da oruçlarını bu halleri başlayınca bırakırlar; bitince başlarlar. Bu özürlerini başlatmamak için önceden ilaç almaya mecbur değiller. Çünkü oruç tutamadıkları günlerinde de Rabb'imizin emrine itaat ettikleri için oruçlarını tehir etmekteler. Yani isyan yok yine emre itaat var.
  • Yolda(Seferde) olanlar: Oruç günlerinde doksan kilometreden az olmayan yolculuğa çıkmış bulunanlar tutarlarsa sevaplısını tercih etmiş olurlar, yolculuk sebebiyle tutmazlarsa izinden istifade etmiş olurlar, vebale girmiş olmazlar. Çünkü Rabb'imiz kulları için zorluk değil kolaylık murad etmekte, güçlerinin yeteceğini emretmiş bulunmaktadır.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.