Hacer-i Muallak (Muallak Taşı) Nedir?

Geçen yazımızda "Mescid-i Aksa'nın Tarihi ve Müslümanlar İçin Önemi" konusunu paylaşmıştık,bu yazıya şuradan ulaşabilirsiniz.Bu gün sizlerle;mescidi aksadaki muallak taşını,rüyada muallak taşını görmek ne anlama gelir,cübbeli ahmet hoca muallak taşı,mekke'de havada duran taş nerede?,muallak taşının hikayesi nedir?..konuları hakkında bilgiler paylaşacağız.Buyrun gerçek muallak taşı...
muallak-tasi-nedir
Kudüs’deki Harem-i Şerif ya da diğer ismi ile Harem-üş Şerif 150 dönümlük bir alanı kaplar. Harem-i Şerif'te Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra, Hacer-i Muallak Taşı, Ruhlar kuyusu ve Hz. Muhammed'in Miraç'a çıktığı yer bulunur. 

Hacer-i Muallak, hem Yahudiler hem de Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilir. Tapınak Tepesi’nin merkezinde yer alan bir kaya parçasıdır.
Müslüman alemi bu kaya parçası üzerinden Hz. Muhammed (SAV)’in miraca yani göğe yükseldiğine inanırlar.
Yahudiler tarafından başlangıç kayası olarak da isimlendirilen Muallak Taşı; Hristiyanlık’ta da yer bulur.
Hristiyanlar ise İsa Mesih’in bu kaya üzerinden tüm insanlığı tebliğe çağıracağını düşünürler.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde taşın alt kısmı duvarlarla örülerek korumaya alınmıştır. Bazı Müslümanlar da bu taşın havada durduğunu iddia ederler.

Mescid-i Aksa’nın yani Kudüs’ün en doğusundaki surlarla çevrili alanın en önemli yapısı olan Kubbet-üs Sahra’da yer alan Hacer-i Muallak taşı; kutsal olduğu için Müslümanlar tarafından saygı görür.

Günümüzde Kubbet-üs Sahra’nın ve dolayısıyla Muallak taşının olduğu yerde eskiden Yahudiler için kutsal kabul edilen Kudüs Tapınağı bulunduğu için Yahudiler, günümüzde bu yapıyı yok etmek ve yerine eski ibadethanelerini inşa etmek ister. Bu yüzden de bu bölgenin günümüzde İsrail tarafından işgal ve gözetim altında olduğunu söylemek yanlış olmaz.


Hacer-i Muallak (Muallak Taşı): Kubbet-üs Sahra'nın içinde "Asılı Duran Taş" anlamına gelen Hacer-i Muallak taşı bulunmaktadır. Hz. Peygamber (sav)'in Miraç'a çıktığı kabul edilen kaya işte burasıdır. Bu kayanın en geniş yeri 18 metre, en dar yeri ise 13.5 metredir. Bu kayanın içine on bir basamak merdivenle inilebilmektedir. Kayanın iç kısmı yaklaşık 1.5 metre yüksekliğinde ve 4.5m. x 4.5m. boyutlarında boş bir mekandır. İçeriden tavana bakıldığında havada asılı izlenimi verir, bundan dolayı Hacer-i Muallak olarak anılmaktadır.

Hz. Peygamber (asv)'in Mirac'a çıkarken üstünde durduğu taş olmasının yanı sıra Hz. İbrahim (as)’in oğlu Hz. İsmail (as)'i kurban etmek için kullandığı taşın da bu olduğuna inanılmaktadır.

Muallak Taşı ile ilgili olarak birden çok rivayet de bulunur.

  • İbrahim; oğlu İsmail’i Allah için kurban ederken, İsmail’i bu taş üzerine yatırmıştır.

  • Miraç gecesinde muallak taşı; Hz. Muhammed (SAV) ile birlikte göğe doğru yükselmeye başlamış; ancak Hz. Muhammed (SAV)’in “Dur” emri üzerine durmuş ve havada kalmıştır. Muallak taşı; bir süre sonra ise kendiliğinden yere inmiştir.

  • Hz. Muhammed (SAV); israya çıkarken ve Mescid-i Aksa’da namaz kılmaya giderken; bineği Burak’ı bu taşa bağlamıştır.
  • Orta Çağ’da bu taşın havaya kalktığını ve havada durduğunu gördüğünü iddia eden birden çok Arap ve Yahudi yaşamıştır. Hatta bir rivayete göre hamile bir kadın taşı havada görmüş ve çok korkmuştur.
  • Bir rivayete göre Hz. Süleyman; ölürken asasını önce bu taşa dayamış, ardından da son nefesini vermiştir. Bu esnada Hz. Süleyman’a saldıran kurt asayı ısırmış; Hz. Süleyman yere düşmüştür. Süleyman’ın cinleri ise bu esnada korkup kaçmış; taşı yere koyamamışlardır. Bu yüzden de taş; o dönemden beri havada asılı bir şekilde durmaktadır.
Muallak taşının havada durduğuna inanan milyonlarca kişi olmasına rağmen; bu inancın İslamiyet’le alakası olmadığını savunan görüşler de hakimdir. Ayrıca bilim çevrelerine göre de böyle bir durum söz konusu olamaz.
Onun tamamen havada olması, imtihan sırrına ters düşer. Çünkü bu takdirde böyle bir mucize karşısında bütün insanlar iman etmek zorunda kalırdı. Oysa, akla kapı açmak, fakat ona tek zorunlu istikamet göstermemek, farklı ihtimalleri karşısına çıkarmak imtihanın gereğidir.

Bununla beraber Muallak Taşı olarak bilinen bu kaya parçası, direksiz olarak boşlukta bile olsaydı garipsenecek bir durum olamazdı. Çünkü kâinattaki yüzlerce, binlerce küreleri, havada direksiz durduran, bir kısmını top güllesinden yetmiş bin defa daha hızlı bir şekilde evirip çeviren bir kudrete hiçbir şey ağır gelmez.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.